Breaking News
 |  | 

Medycyna i zdrowie

Grzyby, wartości odżywcze.

img-responsive

Jakie wartości odżywcze mają grzyby?

Powszechnie uważa się, że nie stanowią dobrego źródła odżywczego. Traktowane są głównie jako dodatek do potraw. Są smaczne i dobrze komponują się z innymi daniami. Jednak mało kto wie, że grzyby stanowią źródło wielu cennych witamin i minerałów. Są leśnymi skarbami. To prawda, lubimy je zbierać i choć mniej lubimy jeść, warto pamiętać o tym, by włączać je do codziennego menu. Badania pokazują, że nawet zwykłe pieczarki, jedzone regularnie, zmniejszają ryzyko zachorowań na nowotwory, szczególnie u kobiet na raka piersi. Jakie są właściwości i wartości odżywcze grzybów?

Skład, który zadziwia

.
Grzyby wartości odżywcze są zadziwiające. Świeże mają mało kalorii, około 50 kcal na 100 gram. To dlatego, że zawierają w sobie dużo wody. Zawierają białko, około 3,6 %, którego stężenie wzrasta w grzybach suszonych, nawet do 40%. To źródło mocznika, chityny i biogennych aminów. Ze względu na białko grzyby stanowią doskonałą alternatywę mięsa dla wegetarian. Grzyby mają dużo lizyny, aminokwasu potrzebnego naszym organizmom i występującego w śladowych ilościach w innych produktach. Dobrze jest więc włączać je do dań, żeby zwiększyć ich wartość odżywczą.

Witaminy w grzybach.

Przede wszystkim sporo z grupy B, ale też witamina: C, D, E oraz A, występująca w kurkach. Są źródłem niacyny i ryboflawiny. Pieczarki w 100 g zawierają aż 30% dziennego zapotrzebowania na te składniki. Zawierają sporo pierwiastków: potasu, fosforu, magnezu i w mniejszych ilościach: miedzi, cynku, żelaza, manganu i selenu. Mają niską zawartość tłuszczy, ale zawierają za to cenne kwasy tłuszczowe, jak: oleinowy, linolowy, palmitynowy. Są też produktem zbudowanym z węglowodanów, czyli celulozy, glikogenu i hemicelulozy.

Grzyby leczą

.
To naprawdę wartościowe produkty. Grzyby wartości odżywcze powodują, że doskonale wspierają nasz układ odpornościowy. Chronią nasz materiał genetyczny, obniżają ryzyko chorób i odżywiają. Warto je jeść regularnie. Można je marynować, mrozić i jako świeże dodawać do wszelkich dań.

 

grzyby-wartosci-odzywcze

ABOUT THE AUTHOR