Wakacje, a dieta

Wakacje, a dieta
Sezon przed wakacyjny często kojarzy nam się o staranie się o jak najlepszą sylwetkę. Oczywiście pod presją wyglądania jak najlepiej w nieco bardziej odkrywających ubraniach. Jednak gdy w końcu przychodzi ten letni czas dla wielu jest to znak, że staranie się o dobry wygląd nie ma już większego sensu. Spowodowane jest to głównie tym, że trudno zachować dietę, w czasie licznych spotkań, czy eventów jakimi lato jest okraszone. Wszystko jednak leży w odpowiednim balansie pomiędzy, naszymi codziennymi posiłkami. Nie powinniśmy bać się wyjść ze znajomymi na miasto i zjeść kilka kawałków pizzy, nie powinno to też powodować wyrzutów sumienia – tak że na przykład następnego dnia staramy się w ogóle nic nie jeść. Na co dzień powinniśmy stosować zbilansowaną dietę, ale nie bać się jednocześnie lekkich zmian. Nie znaczy to również, że na co dzień mamy jeść najmniejsze minimum, a od święta wręcz rzucać się na jedzenie. Bo jeśli nawet naszym celem jest utrata wagi, nie tylko nic nam to nie pomoże, ale też wręcz przeciwnie, rozregulowany organizm będzie wręcz gromadził i magazynował dodatkowe kalorie.
Letni obiad – sezonowe warzywa
Jeśli chodzi o letni, równocześnie smaczny, prosty a zarazem niskokaloryczny obiad, wbrew pozorom opcji jest naprawdę wiele. Kluczem do zbilansowanej diety są tu jak możemy się domyśleć sezonowe warzywa. Nie tylko zachwycają one smakiem i świeżością, ale również bogate są w liczne witaminy, czy minerały. A dodatkowo przy tym musimy zwrócić uwagę na ich niskokaloryczność. Po jakie warzywa warto sięgnąć? Z pewnością jest to sezon na; marchew, pietruszkę, buraki, pomidory, paprykę, ziemniaki, szpinak, rukolę, bób, cukinię, czy fasolkę. Warzywa te możemy wykorzystać jako dodatek do dania, ale po odpowiednim przyrządzeniu również jak główną jego część. Jeśli chodzi o niskokaloryczne potrawy pod uwagę powinniśmy wziąć dania z kaszami oraz makaronami, w różnych wariantach. Ogólnie dostępnych jest mnóstwo przepisów, z których możemy korzystać.
Najnowsze komentarze